Osmani sa Lajčakom o dijalogu

17:09 09. 03. 2023. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom izjavila da Kosovo ostaje posvećeno procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu, preneo je RTK2.

U saopštenju iz kabineta Vjose Osmani navodi se da se na sastanku razgovaralo o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom.

Osmani je istakala da aneks o implementaciji osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba "da bude u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo".

Ona je rekla da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinisano sa svojim partnerima, ponovivši da konačnu reč o sporazumu treba da da Skupština Kosova u skladu sa ustavnim procedurama.

Dodaje se da je Osamni pozdravila današnju odluku Saveta Evropske unije, kojim je jednoglasno odobreno pravo građana Kosova da putuju u zemlje Šengena bez viza. (kraj) vbr/bdr

Share: