Prilika za Srbiju i Kosovo

08:07 14. 03. 2023. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Srbija i Kosovo treba da iskoriste trenutak i prihvate plan Evropske unije za normalizaciju odnosa, što je ključno za stabilnost celog regiona, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, javlja danas agencija Hina.

"Postoji plan Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obe strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija od ključne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije", rekla je Fon der Lajen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija koje učestvuju u projektu zajedničke evropske redakcije European Newsroom (ENR).

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj izjavio je, nakon poslednjeg trilateralnog sastanka 27. februara u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da su obe strane prihvatile ponuđeni sporazum i da predstoje razgovori o njegovoj implementaciji.

U tekstu sporazuma, podseća Hina, navodi se da će dve strane razvijati "normalne, dobrosusedske odnose na temelju jednakih prava", da će "međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate".

U dokumentu je navedeno i da obe strane polaze od pretpostavke da nijedna ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime, a da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Obe strane prihvatile su i da neće uzajamno blokirati niti podsticati druge da blokiraju napredak suprotne strane na putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga.

Izveštač Hine iz Brisela podseća da su, posle sastanka u Briselu 27. februara, usledile izjave koje protivrečne pojedinim odredbama iz sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da neće pristati na članstvo Kosova u UN, iako je u sporazumu navedeno da Beograd to neće blokirati.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je nakon tog sastanka tvrdio kako je on bio spreman da odmah potpiše osnovni sporazum, a Vučić je rekao da to ne dolazi u obzir dok Kosovo ne ispuni obavezu stvaranja Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu iz 2013. i dok se ne dogovori plan implementacije evropskog plana za normalizaciju odnosa.

Sledeći sastanak Vučića i Kurtija biće održan u subotu, 18. marta u Ohridu u prisustvu šefa evrodiplomatije Đozepa Borelja, a Brisel, kako navodi Hina, očekuje dogovor o planu sprovođenja osnovnog sporazuma o normalizaciji ili "bar znatan napredak".

"Nadam se da će obe strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima”, rekla je Fon der Lajen novinarima.

Na pitanje hoće li biti posledica ako propadnu pregovori u Ohridu, predsednica Evropske komisije poručila je da “prvo treba pregovarati, a tek onda gledati rezultat”.

Fon der Lajen je ocenila da je ruski napad na Ukrajinu istakao stratešku važnost procesa proširenja Evropske unije.

"Rat u Ukrajini naglasio je novu stratešku važnost proširenja. Mi želimo da naše partnere sa Zapadnog Balkana dovedemo što bliže i što brže Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen. (kraj) dar/vip/dj

Share: