Najbolji mogući sporazum

08:57 15. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je za RTK da je evropski predlog najbolji mogući sporazum koji se može postići i da nema bolje formulacije za interese Kosova koja bi mogla biti realna.

"Mlada možda nije mnogo lepa, ali brak mora da se sklopi. Možda dogovor nije u potpunosti ispravan, ili najbolji mogući, ali se moraju sagledati mogućnosti koje obuhvata ovaj sporazum", naglasio je Saracin koji navodi da razume zabrinutost zbog različitih formulacija.

To je veoma važan sporazum za Kosovo i mora da se reši. Dve su veoma važne stvari, prvo je da je sporazum objavljen i da svako može da ga pročita. To svakako treba da se ceni, istakao je Saracin.

Ne verujem da bi u tom sporazumu moglo da postoji bolja formulacija za interese Kosova koja bi mogla biti realna da se postigne u tom procesu, tako da je potpuno jasno da ako Kosovo odbaci ovaj sporazum, nikada neće biti najboljeg dogovora na stolu, poručio je on.

Saracin smatra da, kada je reč o Zajednici srpskih opština, nema opasnosti po integritet i suverenitet Kosova i da treba imati pozitivan pristup o tom pitanju. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: