Dogovoriti rokove za plan EU

21:35 16. 03. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je danas u Tirani da očekuje da će se u subotu u Ohridu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti dogovori o primeni plana EU za normalizaciju odnosa.

Kako prenosi RTK na srpskom, Borelj je dodao da je 27. februara u Briselu bio sastanak na visokom nivou i tamo su se i Kurti i Vučić složili da više neće biti razgovora o predlogu EU.

"To znači da je tekst ovog sporazuma zatvoren", rekao je Borelj i istakao da taj sporazum unosi mnogo nade za normalizaciju odnosa dve strane.

Borelj je naglasio da je pitanje kako i kada će ovaj sporazum biti sproveden.

"Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti", rekao je Borelj, govoreći o mnogim sporazumima koje su Kosovo i Srbija potpisale u okviru procesa dijaloga između dve države, koji je počeo 2011. godine.

"Implementacija je dodatak koji je sastavni deo samog sporazuma koji će obavezati strane da se obezbede u smislu rokova i modaliteta", objasnio je Borelj.

Šef evrodiplomatije ocenio je da ponuđeni sporazum "zbližava Kosovo i Srbiju", stavlja ih na stabilnije temelje i obezbeđuje nastavak dijaloga ka punoj normalizaciji, dodajući kako se nada da će u subotu obe strane ići u Ohrid, sa konstruktivnim pristupom da se dogovore rokovi implementacije. (kraj) vip/and/bdr

Share: