Vučić i Kurti u Ohridu

10:50 18. 03. 2023. FoNet | Davor Pašalić

OHRID - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti danas će u Ohridu sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Đosepom Boreljom razgovarati o predlogu EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na sastancima će učestvovati i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Najavljeno je da će Borelj i Lajčak odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će biti održan zajednički sastanak.

Borelj je izrazio očekivanje da će se Vučić i Kurti u Ohridu dogovoriti o primeni plana EU za normalizaciju odnosa, čiji je tekst "zatvoren", ali je pitanje kako i kada će sporazum biti sproveden.

"Ranije je bilo sporazuma koji nisu sprovedeni i to se sada ne može desiti", rekao je Borelj.

On je poručio da je vreme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

"Sastanak u Ohridu biće drugačiji od prethodnih, jer ćemo se fokusirati na razgovor o Aneksu o implementaciji predloga EU, koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa Kosova i Srbije", naveo je Borelj.

Vučić je u petak izjavio da se mora razgovarati, jer mnogi žele da slome kičmu Srbiji.

Neću da potpišem ništa, ali hoću da razgovaram o normalizaciji odnosa, rekao je Vučić.

Uz konstataciju da nije preveliki optimista, Vučić je poručio da je Beograd uvek spreman da razgovara o kompromisnim rešenjima.

Kurti je izjavio da je zainteresovan za dogovor sa Beogradom i dodao da Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. juna 1999. godine.

Evropski predlog se bez potpisivanja ne može nazvati sporazumom. Ako nema potpisa, onda ćemo nastaviti sporenje, poručio je Kurti.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje o pozitivnom ishodu razgovora u Ohridu i naveo da Vašington podržava svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama.

Evropski predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pruža izuzetnu priliku za trajni mir između dve zemlje, rekao je Eskobar. (kraj) vip/drp

Share: