Bez potpisa iz pravnih razloga

21:56 20. 03. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio je danas da u Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga, ali da su se obe strane složile da njegova izjava data nakon sastanka predstavlja "njihovu posvećenost da u potpunosti ispune obaveze koje proizlaze iz tog sporazuma i aneksa za njegovu primenu".

„Naglasio bih da će dogovorene odredbe biti inkorporirane u integralni put ka EU, za Srbiju kroz Poglavlje 35, a za Kosovo kroz Specijalnu grupu za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan pokazatelj njihove posvećenosti putu ka EU i mi ćemo pažljivo pratiti primenu. Države članice su istakle svoju podršku i u tom smislu ja pokrećem taj proces“, rekao je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu, prenosi N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu, u Ohridu, dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić, međutim, insistira da nije ništa potpisano, niti je prihvatio sve, kako to tvrde evropski zvaničnici, tako da neće implementirati sve što je predviđeno sporazumom. (kraj) is/lč

Share: