Prvi test danas

15:50 22. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Prvi test sporazuma iz Ohrida biće danas, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, jer ako toga nema, nema ni sporazuma, rečeno je na današnjem panelu "Ništa između - EU predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Fridrih Ebert.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, dok je sa njegovim stavom saglasna i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje - ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rekla je Ivana Radosavljević.

Mijačić je ocenio i da sporazum pruža priliku da se odnosi Beograda i Prištine uspostave na način kakav imaju Grčka i Kosovo.

Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, ali imaju diplomatsku saradnju, dodao je Mijačić i napomenuo da će ZSO biti formirana, ali možda ne pod tim imenom.

Radosavljević je rekla da su Srbi na Kosovo u protekle dve godine išli iz krize u krizu, a problemi zbog kojih su one izbijali nisu rešeni.

I dalje imamo probleme sa preregistracijom vozila, specijalne jedinice su na severu, dok je nelegalno eksproprisano 138 hektara za baze u Leposaviću i Zubinom Potoku, rekla je Radosavljević.

Zamenik nemačkog ambasadora u Srbiji Karsten Majer-Vifhauzen dodao je da ako na kraju večeri nemamo registrovanu Srpsku listu na izborima, znaće se ko je odgovoran za neformiranje Zajednice srpskih opština i odlaganje procesa.

Izbori su osnovni element svake demokratije i kako da imamo ZSO ako nemamo gradonačelnike koji će biti njen deo, dodao je Majer-Vifhauzen.

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da on ne bi prihvatio taj sporazum jer je nejasan, uopšten, otvara prilike za različite interpretacije i predstavlja reprizu Briselskog sporazuma.

Kao zamerku, Mihajlović je naveo i to što mu obaveznost daje izjava visokog predstavnika EU Đosepa Borelja i upitao "šta će biti kad se taj predstavnik promeni".

Nema čvrste garancije za primenu, jer nije potpisan, dodao je Mihajlović.

Izvršni direktor Balkan foruma Astrit Istrefi poručio je da su posledice rata od pre 25 godina i dalje tu, a društvima su potrebni održiv mir, prosperitet, a ne ratna retorika.

Istrefi je zamerio na nedostaku hrabrosti i slavlja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju posle objave da je postignut dogovor.

On je kao primer hrabrog lidera iz regiona naveo bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Istrefi je ukazao da Kosovo već ima mehanizme kojim se poštuju prava manjinskih zajednica, ali da treba da ide i dalje u tom pogledu, dok bi Srbija trebalo da bude prva koja će priznati Kosovo.

Nama treba mir, a retorika rata je i dalje živa, konstatovao je Istrefi. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: