Uspešna priča o saradnji

21:02 23. 03. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasadorka Nemačke Anke Konrad izjavila je večeras na otvaranju skupa u okviru simpozijuma o nastavi istorije "Istorija i kultura sećanja Evrope: 60 godina francusko-nemačke saradnje" da je Jelisejskim ugovorom iz 1963. počelo novo poglavlje u odnosima Nemačke i Francuske.

"Reč je o uspešnoj priči evropske saradnje. Danas govorimo o nemačko-francuskom prijateljstvu kao da je oduvek postojalo, a to nije uvek bilo tako, jer smo se kroz istoriju suočavali kao suparnivci", rekla je Konrad na skupu u Gete institutu.

Ona je navela da se po završetku Drugog svetskog rata činilo da je nemoguće postići pomirenje, ali da su Konrad Adenauer i Šarl de Gol prevazišli "duboke brazde međusobnog nepoverenja".

Konrad je rekla da poverenje Nemačke i Francuske počiva na plećima živog civilnog društva i istakla značaj Francusko-nemačke kancelarije za mlade.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da je "francusko-nemačko prijateljstvo specifično i da ne treba da bude model u drugim kulturnim, ekonomskim i političkim uslovima, ali da može biti izvor inspiracije".

Ambasador Poljske Rafal Perl rekao je da je s udaljenosti od 80 godina od Drugog svetskog rata i 60 godina od Jelisejskog sporazuma dobro razgovarati o nasleđu, ali i o budućnosti.

"Naša istorija, istorija Evrope, bila je burna. Kako se te užasne stvari ne bi ponovile, moramo da razgovaramo i da sarađujemo. Razmena mišljenja i saradnja dovešće do demokratskog obrazovanja budućih generacija koje će poštovati ljudska prava i različitosti", kazao je Perl.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid rekao je da ako neko želi da živi u miru sa susedima, treba da radi na tome i da svaka država treba da preispita svoju prošlost.

Ukazao je da je Švajcarska morala da se suoči sa svojom ulogom u Drugom svetskom ratu i da je u tom procesu preispitana uloga u skladištenju zlata i umetnina koje su bile deo ratnog pohoda ili o tadašnjoj politici Švajcarske prema izbeglicama.

"Gledati pravo u oči neprijatnoj istoriji je uloga istoričara. Primer pomirenja Nemačke i Francuske pokazuje koliko je prevazilaženje prošlosti nekadašnjih neprojatelja multudimenziona stvar - i politička i socijalna, ali treba da ostavi prostor za zajedničko tumačenje istorije", rekao je Šmid.

On je ocenio da u nastavi istorije na Balkanu ima izazova i da su potrebni regionalni napori da bi se razgovaralo o prošlosti i radilo na pomirenju, a pozvao je vlade da rade na prevazilaženju trauma iz prethodnog rata. (kraj) is/and/bdr

Share: