Bespovratno 215 miliona evra

13:33 24. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarstvo za evropske integracije Srbije objavilo je danas da je, u finansijskoj perspektivi 2014-2020, za jačanje konkurentnosti u Srbiji, opredeljeno više od 215 miliona evra nepovratnih sredstava samo iz nacionalne alokacije IPA.

Zdrave ekonomije, prosperitetnog društva i privrednog napretka nema bez inovacija i ekonomije znanja, a ulaganje u te oblasti predstavlja jedan od najboljih načina za podsticanje ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mesta i zadržavanje mladih u zemlji, navodi u saopštenju Ministarstvo.

Prema podacima, više od 215 miliona evra grantova je iskorišćeno za podršku unapređenju regulatornog okvira, reformu upravnog postupka, ali i za pružanje direktne podrške privrednim društvima kroz diversifikaciju izvora finansiranja, što je identifikovano kao slaba tačka i oblast za poboljšanje.

Novac iz IPA iskorišćena su za nabavku i nadogradnju opreme i mirko preduzeća i preduzetnika, dok je za veće investicije IPA korišćena kao garancija za komercijalne kredite.

Podaci pokazuju da su kroz tri programa - Evropski PROGRES, EU PRO i EU PRO plus i IPA, grantovi obezbeđeni preduzećima u najnerazvijenim delovima zemlje, pa je otvoreno više od 400 radnih mesta, a ostvaren je veći nivo zaposlenosti žena koje čine skoro polovinu novozaposlenih.

Oblast nauke, inovacija i tehnološkog razvoja je posebna kategorija konkurentnosti, koja čini osnovu za dalji ekonomski i društveni razvoj. U tom smislu, za projekte iz te oblasti izdvojeno 76,5 miliona evra nacionalnih IPA sredstava, uz 108,5 miliona sufinansiranja iz budžeta Srbije.

Kroz grantove u rasponu od 30.000 do 300.000 evra podržavaju se inovativna preduzeća u svim fazama procesa inovacije, od razvoja preko testiranja do koemrcijalizacije.

Samo kroz IPA 2014 podržana su 33 inovativna preduzeća koja su generisala 56 novih proizvoda/usluga, a od toga šest je već povećalo zaradu za više od 50.000 evra, a četiri za više od 100.000 evra.

Značajna podrška pruža se i Fondu za nauku, sa 31,5 miliona evra, za uspostavljanje i realizaciju programa namenjenih srpskim naučnicima, istraživačima i zajednici znanja.

Ministarstvo podseća da Srbija, kroz program Horizont Evropa, učestvuje ravnopravno sa državama članicama EU.

Evropski savet za inovacije predstavlja deo ovog Programa koji omogućuje da naše kompanije i istraživačke institucije obezbede finansijsku podršku za projekte koji doprinose stvaranju
savremene i na znanju zasnovane privrede, ne samo u Srbiji, već njihove aktivnosti igraju značajnu ulogu i na nivou Evrope.

Kroz Evropsku preduzetničku mrežu domaća preduzeća i institucije se podstiču na saradnju sa evropskim preduzećima i institucijama sličnog tipa, dodaje Ministarstvo. (kraj) vip/ivt/dj

Share: