Srbija bez sankcija Iranu

19:20 29. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Srbija se nije uskladila sa šestim paketom sankcija koju je Evropska unija 20. marta uvela Iranu zbog kršenja ljudskih prava, kada je na spisak kažnjenih dodato osam pojedinaca i jedna kompanija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sankcije EU sada se odnose na 204 pojedinca i 34 kompanije u Iranu, a poslednja odluka posebno se odnosi na članove pravosuđa, koji se smatraju odgovornim za izricanje smrtnih presuda na nepoštenim procesima i za torturu nad osuđenicima.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosepa Borelja potvrđuje se da su se ostale zemlje kandidati za punopravno članstvo uskladile sa novim paketom sankcija.

To su uradili Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora Island, Lihtenštajn i Norveška.

Srbija se nije uskladila ni sa sankcijama koje je EU uvela Iranu 20. februara, kada je zamrzla imovinu i uvela zanranu izdavanja vize iranskom ministru obrazovanja Jusefu Nuriju i ministru kulture Mohamadu Mahdiju. (Kraj) is/bdr

Share: