Uslov je normalizacija odnosa

19:29 30. 03. 2023. FoNet | Davor Lukač

BRISEL - Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima biti uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i normalizacijom odnosa sa Prištinom, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Ona je za portal Europian Western Balkans istakla da je sporazum o normalizaciji odnosa je pre svega u interesu naroda Srbije i Kosova, za širu regionalnu stabilnost i kako bi i jedni i drugi mogli da napreduju na svojim evropskim putevima.

Na pitanje kako bi pregovori mogli da budu ubrzani s ozbirom na konkretne zamerke i kašnjenja u oblastima koje nisu povezane sa Kosovom, Pisonero je odgovorila da se proces proširenja zasniva na “pravičnoj i rigoroznoj uslovljenosti i principu zasluga”

Ona je ocenila da je Srbija napravila važan korak ka jačanju nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa usvajanjem ustavnih amandmana prošle godine, zajedno sa pravosudnim zakonima.

Srbija sada treba brzo da nastavi sa efikasnom primenom zakona, kako bi se što pre uspostavili Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, kroz brz izbor istaknutih pravnika. Takođe očekujemo da Srbija pruži rezultate i u drugim ključnim prioritetima u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i slobodu medija. S tim u vezi, akcioni plan medijske strategije treba da se sprovede bez daljih odlaganja, poručila je Pisonero. (Kraj) vip/dal/bdr

Share: