Odluka o viznoj liberalizaciji

08:31 18. 04. 2023. FoNet | Vera Barišić

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta danas treba da odobre ukidanje viznog režima Kosovu od 1. januara sledeće godine.

Posle glasanja u Evropskom parlamentu, u sredu, 19. aprila će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gde će učestvovati predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU - dve institucije koje odobravaju ukidanje viznog režima za jednu zemlju.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije koje sledi oko 20 dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u evropskim državama. Prvi dan naredne godine je trenutak kada će državljani Kosova moći da putuju slobodno u Šengen zoni.

Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem infomativnog Sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS odlaže do kasnije naredne godine, navodi RSE. (kraj) vbr/bdr

Share: