Rešenje za ukrajinsko žito

23:03 19. 04. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BUKUREŠT - Evropska komisija je spremna da razmotri uvođenje mehanizma za obustavu uvoza žita iz Ukrajine do 5. juna, ukoliko Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovačka povuku jednostrane zabrane uvoza, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Daja.

Prema njegovim rečima, evropski komesari predstavili su paket pomoći za pet zemalja u visini od 100 miliona evra, uzetih iz rezervnog fonda Evropske komisije, i ta sredstva treba da budu raspodeljena u najskorije vreme, uz usvajanje paketa za regulisanje uvoza iz Ukrajine.

"Taj paket predviđa mehanizam obustave uvoza žita, kukuruza, suncokretovog semena i uljane repice do 5. juna. Mera može biti doneta u roku od 48 sati nakon što države ukinu svoje jednostrane odluke o zabrani izvoza“, objasnio je Daja na konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

On je istakao da su se ministri svih pet država, uključujući Rumuniju, založili za proširenje spiska robe čiji će uvoz biti obustavljen i naglasio da ministri poljoprivrede insistiraju na produženju roka tokom koga će biti obustavljen uvoz.

S obzirom da konsenzus po ovom pitanju još nije postignut, EK je odlučila da se to razmatra na nivou premijera ovih pet zemalja i nada se da će rešenje biti pronađeno do kraja nedelje.

Ministri poljoprivrede Rumunije, Poljske, Mađarske, Slovačke i Bugarske su održali onlajn sastanak o problemima sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima.

Prošle subote su Poljska i Mađarska zbog protesta lokalnih farmera obustavile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, a to su potom uradile Slovačka i Bugarska. (Kraj) is/bdr

Share: