Odlazak zbog vladavine prava

15:07 20. 04. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Osećaj odsustva vladavine prava je jedan od glavnih razloga što veliki broj građana Srbije napušta zemlju, izjavio je danas član Delegacije Evropske unije u Beogradu Gerhard Zalcer.

Reforme u oblasti vladavine prava i osnovnih ljudskih prava su i dalje osnovni problem Srbije, ocenio je Zalcer tokom diskusije Koalicije prEUgovor, nazvanoj „Kako institucije rade svoj posao?“

Članice EU će procenjivati mogućnost prijema Srbije, zbog čega Beograd mora da snažnije prihvati njene vrednosti. To je povezano sa investicijama, trgovinom, kvalitetom života i napretkom svih građana, što nije samo institucionalno, već i društveno pitanje, rekao je Zalcer.

Koalicija sedam nevladinih organizacija prEUgovor je izvršila analizu rada više institucija i konstatovala da Agencija za sprečavanje korupcije za 12 godina postojanja nije uspela da se u javnosti nametne kao aparat u koji građani imaju poverenja i veruju da zaista radi na sprečavanju korupcije.

Na osnovu istraživanja 1.200 ispitanika na terenu u 12 gradova i 3.000 na internetu konstatovano je da trećina ne zna da Agencija postoji.

Građani nemaju dovoljno poverenja u institucije i ne bi prijavili korupciju, jer ne veruju da bi se nadležni bavili time na odgovarajući način, odnosno smatraju da njihovo angažovanje ne bi ništa promenilo, navedeno je u analizi Koalicije prEUgovor.

Konstatovano je da stalan rast broja predmeta kojim se bavi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti govori da građani veruju da ta institucija može da im pomogne u ostvarivanju prava.

Od 270 predmeta 2005. godine, Poverenik je 2012. došao do više od 15.000 predmeta.

Navedeno je da Sektor unutrašnje kontrole (SUK) Ministarstva unutrašnjih poslova ima najveći broj zaposlenih od osnivanja, ali da to nije doprinelo poboljšanju njegovog operativnog rada, uprkos raspolaganju dovoljnim tehničkim i finansijskim resursima.

Zakonske norme ne obezbeđuju samostalno i nezavisno operativno delovanje SUK, koji je dodatno izložen formalnim i neformalnim političkim pritiscima, konstatovano je u analizi. (kraj) dar/drp/dj

Share: