EU šalje misiju u Moldaviju

22:29 25. 04. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska unija će poslati civilnu misiju u Moldaviju da joj pomogne u borbi protiv rastućih pretnji iz inostranstva, potvrdili su zvaničnici u Briselu, nakon niza izveštaja da Kremlj radi na destabilizaciji bivše sovjetske republike.

U danas objavljenom saopštenju šef evropske diplomatije Đosep Borelj rekao je da će misija, u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, pojačati "podršku Moldaviji da zaštiti svoju bezbednost, teritorijalni integritet i suverenitet“ od Rusije, prenosi Politiko.

Zvaničnici su potvrdili da će se misija fokusirati na "upravljanje krizom i hibridne pretnje, uključujući sajber bezbednost, i suprotstavljanje stranim manipulacijama informacijama“.

U februaru je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da su njihove bezbednosne službe presrele ruske planove da "razbiju demokratiju Moldavije i uspostave kontrolu nad njom".

Predsednica Moldavije Maja Sandu kasnije je navela da je "plan uključivao sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile da izvode nasilne akcije, napade na vladine zgrade i uzimanje talaca“.

Prema rečima bivšeg ambasadora Moldavije pri UN i profesora na Univerzitetu Njujork Vlada Lupana, potez Brisela dolazi nakon "više signala da Moldavija neće moći sama da se nosi sa uticajima Rusije“.

On je za Politiko rekao da će misija morati da se fokusira na "objašnjavanje zašto vladavina prava i evropska demokratija donose prosperitet ljudima, za razliku od ruskog autokratskog modela“.

Moldavija je decenijama bila jedan od najbližih saveznika Moskve, a 1.500 ruskih vojnika trenutno je stacionirano u otcepljenom regionu Pridnjestrovlje. Izabrana 2020. godine, Sandu je više puta osuđivala Kremlj zbog invazije na Ukrajinu i pozivala na povlačenje ruske vojske iz njene zemlje.

U junu prošle godine, lideri EU su najavili da će Moldavija dobiti status kandidata, čime je počeo proces njenog pristupanja. (kraj) is/bdr

Share: