Stojimo uz Srbiju

14:28 26. 04. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je danas da Evropski parlament stoji uz Srbiju i jasno pozdravlja posvećenost Vlade da radi na nastavku evropskih integracija.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je danas godišnji izveštaj i amandmane na izveštaj o napretku Srbije koji je pripremio Bilčik.

On je istakao da je najvažnije da je izveštaj usvojen i da su za njega u vezi sa Srbijom najvažniji sloboda medija, medijski pluralizam i slobodan prostor za nadmetanje na medijskom tržištu.

"To je već predstavljeno u mom izveštaju u januaru. To ostaje, uz određene detalje je usvojeno u dobroj tradiciji ovog doma", rekao je Bilčik.

Na pitanje N1 da li njegov rad dovodi u sumnju činjenica da se sastajao sa predstavnicima Telekoma i da su stavovi o Telekomu znatno ublaženi, Bilčik navodi da su svi sastanci koje ima u vezi sa Srbijom - zvanični, transparentni i zabeleženi.

Dodao je da se prethodnih nedelja sastajao sa brojnim predstavnicima i naveo je da se prošle nedelje sastao sa novinarima KRIK s kojima je, kako je preneo, razgovarao o situaciji u medijima.

"Mogu samo da vam kažem, uvek kada neko traži da se sastanemo - ja sam slobodan, saslušaću i razgovaraću. Radio sam to i sa drugima, uključujući i vlasnika vaše televizije, predstavnicima Junajted medije i radiću to kad god neko od mene zatraži", rekao je Bilčik.

Kako je naveo, izveštaj je rezultat političkih procesa koji se dešavaju u Evropskom parlamentu.

"Zadovoljan sam što su u ovom izveštaju kolege podržale jasne izjave koje su deo teksta, a koje izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog neosnovanih napada na ceo proces i rad na ovom izveštaju", naveo je Bilčik.

(kraj) vbr/and/dj

Share: