Posebno važan sastanak

13:06 01. 05. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je danas da će sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Briselu 2. maja biti "posebno važan".

Sumirajući proteklu nedelju, Lajčak je na Fejsbuku napisao da mu je Zapadni Balkan bio visoko na dnevnom redu i da je radnu nedelju završio na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj, gde se sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi se detaljno pripremio za sastanak na visokom nivou 2. maja, koji će biti posebno važan.

Lajčak je napisao i da se na forumu sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom, kojeg je obavestio o najnovijim dešavanjima u dijalogu, kao i da je o situaciji u regionu razgovarao sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, preneli su mediji u Prištini.

On je naveo da je na početku nedelje u Beču govorio o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njenom uticaju na širi region tokom panel diskusije na Univerzitetu Vebster, a potom se sastao sa socijaldemokratama u Evropskom parlamentu koji pomno prate region i redovno putuju i komuniciraju sa Balkanom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u Briselu 2. maja, a sastanku će prisustvovati i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednot Đosep Borelj.

Kako je ranije najavljeno iz EU, od dve strane se očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, a tema razgovora će biti i nacrt statuta Zajednice srpskih opština. (kraj) vbr/mk

Share: