Nismo videli rešenje

21:51 02. 05. 2023. FoNet

BRISEL - Ili će se prihvatiti sve dogovoreno 2013. i 2015. godine nema smisla nastaviti pregovore, izjavio je večeras posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da u ovom trenutku ne vidi rešenje i da nije optimista, poručivši da će srpska strana da ti sve od sebe da sačuva mir i stabilnost.

Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka ili bilo koga drugog, mene insteresuje suština. Nažalost, upozoravao sam na ovo od samog početka i znao

 Ili će se prihvatiti sve dogovoreno 2013. i 2015. godine nema smisla nastaviti pregovore, izjavio je večeras posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da u ovom trenutku ne vidi rešenje i da nije optimista, poručivši da će srpska strana da ti sve od sebe da sačuva mir i stabilnost.

Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka ili bilo koga drugog, mene insteresuje suština. Nažalost, upozoravao sam na ovo od samog početka i znao sam da to ide u tom smeru, rekao je Vučić novinarima i ocenio da niko od učesnika razgovora nije video rešenje.

Pošto rešenje nije video niko od nas četvorice večeras onda smo se razilši u nadi da možemo da pronađemo neki dogovor u danima koji su pred nama, naveo je Vučić.

Meni je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina o formiranju ZSO, rekao je Vučić.

On je ocenio da će dijalog biti nastavljen, ali da će biti mnogo teže.

To donosi nove probleme u živote ludi, donosi nespokoj, tome se raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi, rekao je Vučić.

On je izjavio je večeras da je imao "ne lake" sastanke u Briselu i da je veoma zabrinut jer po ključnom pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) Priština ne želi da ispuni svoju obavezu.

"Danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljan Nacrt upravljačkog tima, način na koji su pokušavali da unize dve žene koje su to učinile na veoma profesionalan način", rekao je Vučić novinarima nakon završenih sastanaka.

Vučić je rekao da je za Prištinu osnivanje ZSO neprihvatljivo jer nije u skladu sa kosovskim ustavom i zato što Priština "ne želi Republiku Srpsku", iako se u svim članovima Nacrta statuta jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine.

On je rekao da nema nijedne tačke Nacrta koja govori o nečemu što već nije potpisano i dogovoreno.

Vučić je rekao da se treća tačka Nacrta odnosila na prevazilaženje trenutne situacije nakon "sramnih i nelegitimnih izbora" na severu Kosovu "jer je reč o potpunoj delegitimisanosti onih koji su tobože izabrani".

On je naveo da je Evropska unija ponudila svoj predlog koji je on prihvatio jer je smatrao da je važno da se prevaziđe postojeća situacija kako bi se sačuvali mir i stabilnost i naveo da je Priština odbila i taj predlog.

On je rekao da se nada da će do naredne runde pregovora na tehničkom nivou, koja bi trebalo da bude održana ili 11. ili 18. ili "dvadeset i nekog" maja, biti biti reakcije nekih drugih koji će moći da utiču na stavove Prištine i istakao da smo u protivnom "svi u velikom ćorsokaku".

Vučić je poručio da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. (kraj) vip/bdb/dj

Share: