Srbiji je mesto u EU

12:03 09. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre poručio je danas da EU, njene institucije i sve države članice jednoglasno podržavaju punopravno članstvo Srbije u Uniji.

Žiofre je danas sa ambasadorima državama EU i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević na Kalemegdskoj tvrđavi otkrio cvetnu instalaciju koja simbolično prikazuje EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i izraz je solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava dva masovna ubistva prošle sedmice u Beogradu i tri mladenovačka sela.

Srbiji je mesto u EU, rekao je Žiofre i naglasio da je EU uz Srbiju u ovim teškim trenucima.

Ove godine za 9. maj, Dan pobede, nemamo uobičajeni prijem, proslavu i koncert, jer Srbija žali tragičan gubitak svoje dece, ljudi koji su nasilno stradali i naša srca nisu spremna, ni voljna da slave, istakao je Žiofre.

Dan Evrope je pravo vreme da pošaljemo poruke solidarnosti, koja je u osnovi evropskog projekta, istakao je Žiofre, dodajući da je EU transformisana u najatraktivnije mesto za život ljudi, u kojem se prava poštuju i mesto je mira, slobode, poštovanje i dostojanstva za sve, u kojem države sarađuju, a problemi se prevazilaze razgovorima.

Žiofre je ocenio da je od početka ruske agresije na Ukrajinu projekat Evrope važniji nego ikada, navodeći da je ta agresija napad na osnovne vrednosti Unije, koja je stala jasno uz Ukrajinu.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David istakla je da je EU uz Srbiju u ovim teškima danima.

Današnji dan je za obeležavanje zajedničkih vrednosti, rekla je ona i naglasila da, iako su svi u stanju šoka, mora se način da se ide dalje.

Zajedništvo i saradnja su dve ključne reči koje obeležavaju ovaj trenutak i koje nas vode dalje, istakla je Ben David.

Vremena su veoma teška u Srbiji, Evropi i svetu, zbog ruske agresije na Ukrajinu i ponovo imamo rat na evropskom tlu, protv evropskih vrednosti, upozorila je ona.

Unija je politički projekat, mirovni projekat, sa jakim osnovama, vrednostima, a ruska agresija je napad na te vrednosti, istakla je Ben David koja dodaje da je ponosan što je Švedska tokom predsedavanja EU ispunila najvažniji cilj, da bude ujedinjena protiv Rusije, da osigura bezbednost građanima i zaštiti osnovne, temeljne vrednosti EU.

Zahvaljujući na podršci Evropske unije, ministarka Tanja Miščević ocenila je kako je važno da u ovim trenucima Srbija ima prijateljsku i ozbiljnu saradnju sa EU.

Danas je jako teško, ali važno je da postoji velika solidarsnot i podršku koju vidimo i ovde na Kalemegdanu, rekla je Miščević i najavila da će saksije sa "cvećem solidarnosti", od kojeg je danas na simboličbo formirano srce, biti podeljeno bolnicama, institucijama i posetiocima Beogradske tvrđave. (kraj) vip/ivt/dj

Share: