Realna slika Srbije

14:17 10. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas, nakon što je EP rezoluciju o Srbiji usvojio sa 508 glasova "za", da je njegov cilj bio da predstavi realističan i balansiran izveštaj, a da u isto vreme podrži ultimativni strateški cilj Srbije, članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Bilčik je, u pisanoj izjavi, naveo da se izveštaj tiče brojnih pitanja na evropskom putu Srbije, kao i oblasti u kojima je potrebno postići napredak.

On poziva na jačanje nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanje okruženja za rad nezavisnih medija.

Značajan deo izveštaja, odnosno sada rezolucije EP, posvećen je energetskoj politici, eliminaciji zavisnosti od Rusije i unapređenju pitanja zaštite životne sredine.

Moj izvšetaj pozdravlja sprovođenje parlamentarnih izbora, kao i povratak opozcije u parlament. Kao posrednih i međupartijskom dijalogu, ohrabren sam pozitivnim signalima svih relevatnih poltičkih partija da učestvuju u saradnji sa Evropskim parlamentom da unapreimo parlamentarnu kulturu, naveo je Bilčik.

On je naglasio da ceni nedavni napredak u odnosima Beograda i Prištine, koji dolazi posle turbulentnog perioda, ističući da se zalaže za dugoročni napredak u odnosima Kosova i Srbije, jer će uspeh u normalizaciji odnosa biti i evropski uspeh.

Da bi to postigli, evropsku viziju, potrebna je istinska posvećenost pregovaranja u dobroj veri i politička hrabrost lidera na obe strane, ocenio je on.

U rezoluciji se konstatuje da Srbija i dalje ostaje jedina zemlja kandidat za članstvo na Zapadnom Balkanu koja nije podržala evropske sankcije Rusiji.

Evropske države u ratnim vremenima moraju da se drže zajedno na osnovu zajedničkih vrednosti. Očekujemo od političkih lidera Srbije da zauzmu jasan stav i osude Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i da se usaglase sa evropskom spoljnom i bezbednosnom poltikom, rekao je Bilčik.

Ruski uticaj je i dalje jak u Srbiji, zbog energije, bezbednosti, ali i širenja dezinformacija, a sve to se mora promeniti, naglasio je Bilčik. (kraj) vip/ivt/dj

Share: