Ne raspirivati tenzije

08:31 19. 05. 2023. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Ne bi trebalo da bude nikakvih akcija ili inicijativa, uključujući i novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština, koje ne služe narodu ili koje mogu da povećaju tenzije, poručile su zemlje Kvinte uoči polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica, preneo je Kossev.

To, kako je naglašeno u zajedničkom saopštenju Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije, uključuje obavljanje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer "ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama".

Kako se ističe, sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje raspiruju tenzije ili podstiču sukob.

Kvinta u saopštenju konstatuje da su izbori koji su održani u četiri opštine na severu za gradonačelnike, uključujući i izbor dve skupštine opštine - u skladu sa kosovskim ustavnim i pravnim zahtevima, ali zbog bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za te opštine.

"Pozivamo sve aktere da hitno rade zajedno među svim zainteresovanim stranama, uključujući i lokalne zajednice, a prema rešenju koje obezbeđuje održivu participativnu predstavničku demokratiju u ovim opštinama", naglasila je Kvinta.

Poručili su da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, što uključuje potrebu za hitnim napretkom u uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U zgradi opštine Severna Mitrovica, kako je to najavljeno pre nedelju dana, zakletvu danas treba da položi novoizabrani gradonačelnik Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje

Ako bude položio zakletvu, Atić će biti prvi zvaničan gradonačelnik na severu koji nije pripadnik srpske zajednice, inače većinske u četiri severne opštine.

Sa izuzetkom te opštine u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, dva opštinska rukovodstva - u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska su bila smeštena u istoj zgradi. (kraj) vbr

Share: