Pravno obavezujući sporazumi

20:07 22. 05. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je na sastanku šefova diplomatije Evropske unije i iz regiona, koji je danas održan u Briselu, da Kosovo sporazume zaključene ove godine u Briselu i Ohridu vidi kao pravno obavezujuće, prenosi Koha.

"Očigledno da je normalizacija odnosa sa Srbijom bila izazov za naš region. Iznela sam stav Kosova da sporazume zaključene u Briselu i u Ohridu vidimo kao pravno obavezujuće i da očekujemo da ih Srbija primeni, iako signali iz Beograda nisu dobri", kazala je Gervala.

Prema njenim rečima, o lošim signalima govore izjave Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji, kako kaže, stalno odbijaju da sprovode dogovoreno, a često i negiraju postojanje sporazuma.

Gervala je ocenila da je dobro što su ministri sa Zapadnog Balkana pozvani na sastanak i dodala da postoji zahtev da se oni održavaju češće.

Upitana o zahtevu Kosova za status kandidata za članstvo u EU, Gervala je rekla da su da podneli u decembru i da se nadaju da će se za vreme predsedavanja Švedske završiti razgovori sa svim članicama Unije i doći do konkretnog rezultata.

"Predviđanja ne mogu da dam, jer to ne bi bilo ozbiljno, ali verujem da je pristupom koji je imala tokom svog predsedavanja Švedska pokazala da je veoma spremna da unapredi naš zahtev i da razgovara sa svim članicama - i onima koji su pristalice i onima koji su malo neodlučniji", rekla je Gervala, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) is

Share: