Novi izbori uz proceduru

21:20 01. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

KIŠINJEV - Predsednik Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da je ponavljanje izbora, prema kosovskim zakonima, moguće ako 20 odsto birača pokrene pravnu proceduru, čime je odgovorila na predlog Francuske i Nemačke da se u četiri opštine na severu Kosova organizuju novi lokalni izbori i tako smire tenzije.

To je veoma demokratski proces. Dozvoljavamo građanima da odluče da li žele nove izbore i verujem da bez problema možemo napredovati u tom procesu, ali nam je potrebno učešće druge strane, rekla je Vjosa Osmani novinarima u Kišinjevu, posle završetka Samita Evropske političke zajednice.

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića je zatraženo da se ne meša i ne pritiska građane da bojkotuju izbore, ali nije bilo odgovora sa njegove strane, izjavila je Vjosa Osmani, govoreći o sastanku kojem su prisustvovali i šef francuske države Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj.

Nadam se da će građanima biti dozvoljeno da uživaju prava garantovana Ustavom Kosova, navela je Vjosa Osmani.

Ona je prethodno izjavila da je imala kratak sastanak sa Vučićem i da ima utisak da on nije zainteresovan za rešenje.

Makron i Šolc su predložili neformalnu raspravu sa Vučićem. Bio je to desetominutni sastanak, na kome je još jednom potvrđeno da Vučić nije zainteresovan za rešenje, rekla je Vjosa Osmani.

Makron je izjavio da su Francuska i Nemačka predložile održavanje novih lokalnih izbora na severu Kosova.

Prvi zahtev je da se u najkraćem roku održe novi izbori u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće Srba. Zatim da se, prioritetno i bez odlaganja, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, rekao je Makron novinarima.

Makron je izjavio da će obe strane održati konsultacije i iduće sedmice doći sa jasnim odgovorima. (kraj) drp/ivt/mk

Share: