EU podržava lokal

21:17 01. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

LAPOVO - Lokalni razvoj je izuzetno važan za društveni i ekonomski, ali i demokratski napredak zemlje i zato Evropska unija godinama sprovodi različite programe, usmerene na lokalni razvoj i unapređenje socijalne i poslovne infrastrukture, rekao je danas šef Drugog sektora operacija Delegacije EU u Beogradu Martin Klauke

On je u Smederevu rekao da se radom na izradi teritorijalnih strategija, kroz PRO Plus program, primenjuju instrumenti teritorijalnog razvoja kakve članice Unije primenjuju u korišćenju kohezionih fondova, koji će biti dostupni i Srbiji kada postane članica EU.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč izjavio je da taj grad, uz podršku EU, radi na izradi strategije razvoja urbanog područja, sa idejom da unapredi održivi razvoj teritorije, unapređujući socijalne, ekonomske, ekološke, klimatske, kulturne i prostorne aspekte razvoja.

Klauke je u Lapovu sa predsednikom opštine Bobanom Miličićem obišao centralni trg, uređen uz podršku EU, u vrednosti većoj od 130.000 evra.

Rekonstrukcija trga obuhvatila je postavljanje osvetljenja i uređenje parking prostora, saopštio je EU Info centar.

Iako možda nije projekat velikog obima, rekonstrukcija trga je izuzetno važna za opštinu, jer sada postoji mesto za okupljanje ljudi i organizovanje različitih manifestacija, što doprinosi unapređenju socijalne kohezije u društvu, rekao je Klauke.

On je u Lapovu posetio preduzeće Alfanova, koje se bavi proizvodnjom papirne galanterije, a uz podršku EU je nabavilo opremu, što je doprinelo automatizaciji proizvodnje, boljem kvalitetu proizvoda i otvaranju novih radnih mesta. (kraj) drp/ivt

Share: