Značaj projekata EU u Srbiji

18:12 07. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Projekat "Ne ostavljajući nikoga iza sebe“, realizovan u 19 gradova i opština, za koji je EU izdvojila 27 miliona evra, od velike je važnosti jer obezbeđuje trajna stambena rešenja za socijalno ugrožene grupe i pruža im priliku za punu uključenost u društvo, ocenili su danas Ministar Nikola Selaković i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Selaković i Žiofre razgovarali su o podršci koju Evropska unija pruža unapređenju sistema socijalne zaštite i pristupu zapošljavanja u Srbiji, kao i o budućim zajedničkim projektima u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Projekat "Ne ostavljajući nikoga iza sebe“ deo je programa Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI), a Selaković je ustakao da je vrlo značajno da se tim ljudima pored mesta gde će da žive, obezbedi i zaposlenje, kako bi u potpunosti bili uključeni u društvenu zajednicu.

Cilj socijalnog preduzetništva je upravo zapošljavanje ranjivih kategorija društva - žrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima, Roma, osoba sa invaliditerom, starijih od 50 godina i drugih, naveo je Selaković, ocenivši da je, iako postoji dobra zakonska osnova, i dalje mali broj takvih preduzeća, koja su osnovana u Srbiji.

Selaković je ocenio kako bi, imajući u vidu da EU snažno podržava socijalnu inkluziju, od velikog značaja bila i podrška u pogledu jačanja sistema socijalnog preduzetništva.

Tema razgovora Selaković-Žiofre bio je i program "Garancija za mlade", koji će se, prema rečima šefa Delegacije EU, "pilotirati u Srbiji uz podršku Evropske unije".

Selaković je ukazao da će uskoro biti potpisan i plan implementacije tog programa, koji će dodatno unaprediti tržište rada u Srbiji u pogledu zapošljavanja mladih.

Žiofre je ocenio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja važan partner posebno kada je reč o procesu evrointegracija i socijalnoj koheziji, koja predstavlja važan deo EU vrednosti.

On je dodao da će EU pružiti pomoći podršku i u pripremi novih zakonskih rešenja u nadležnosti Ministarstva, a zajednički je konstatovano da će dosadašnja dobra saradnja biti nastavljena, saopštilo je Ministarstvo. (kraj) vip/mk

Share: