Delimično pogrešan prevod REMA

20:49 12. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

LUKSEMBURG - Luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije (ALIA) objavio je saopštenje u kojem pojašnjava svoju odluku donetu u vezi sa emisijom "Fikus za šefa" iz serijala "Junaci doba zlog", emitovanom na N1, čije je delove, kako su naveli, srpsko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) "pogrešno predstavilo".

"Odluka ALIA je izmenjena tako da su logo ALIA, zaglavlje i fusnota ostali, ali su delovi izveštaja delimično pogrešno predstavljeni, a isto važi i za prevod na ćirilici, gde je potpis predsedavajućeg ALIA kopiran bez zahteva za autorizaciju u dokumentu koji je predstavio REM“, navode iz ALIA, prenosi N1.

Nezavisni organ iz Luksemburga smatra da "selektivna upotreba ovih elemenata, bez eksplicitne saglasnosti ALIA, bez ikakvih naznaka promene originalnog dokumenta, ili oznake da je to prevod, daje lažni kredibilitet proizvedenim dokumentima od strane REM-a“.

Dodaje se da "ALIA pozdravlja napore REM-a da učini dostupnim dokumente ALIA na srpskom jeziku radi lakšeg pristupa informacijama, ali istovremeno insistira na pravilnom prenosu i prevodu, u cilju očuvanja integriteta zvaničnog dokumenta, posebno kada nisu objavljeni u celini ili ako su modifikovani“.

Nakon objavljivanja odluke, uprava ALIA je obaveštena da je „REM izdao dopunsko saopštenje, čiji je zaključak da se REM nada da će odluka ALIA navesti provajdera usluga da se uzdrži u budućnosti od diskreditacije političara emitovanjem izveštaja kao što je onaj o premijerki Brnabić, koji je ALIA razmatrala“.

"Ovaj zaključak navodi Upravu ALIA da oštro osudi bilo koji pokušaj srpskog regulatora da iskoristi odluke ALIA za diskreditaciju srpskih medija i dovede ih u poteškoće u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno pružanja nepristrasnih i izbalansiranih informacija i ostvarivanju slobode izražavanja i novinarstva“, naveli su iz Luksemburga.

ALIA zbog toga podseća REM na njegovu "dužnost nepristrasnosti, kao i obavezu transparentnosti, potpunosti i iskrenosti u obradi i deljenju informacija dobijenih od ALIA u cilju efikasne saradnje i poštovanja među regulatorima“. (kraj) is/mk

Share: