Očekujemo razumnije stavove

13:28 19. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je danas da ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, niti premijer Kosova Aljbin Kurti nisu potvrdili dolazak na sastanak u Brisel, pa tačan datum susreta nije ni određen, ali države članice Evropske unije (EU) očekuju "razumniji stav od partnera koji žele da se pridruže EU".

Stano je na konferenciji za novinare rekao da je visoki predstavnik EU Đosep Borelj pozvao Vučića i Kurtija na krizni sastanak, kako bi se vratili u dijalog i nastavili primenu postignutih dogovora, ali strane nisu potvrdile učešće.

Borelj i države članice očekuju razumniji stav od partnera koji žele da se pridruže. Očekujemo da dođu bez preduslova, jer je dolazak do rešenja u interesu građana i Srbije i Kosova. EU gleda da li ima volje za deeskalaciju i da li ima volje da se reši situacija, istakao je Stano.

On je najavio za narednu nedelju sastanak ministara inostranih poslova, a potom i Savet EU sa zaključcima, a cela situacija će se reflektovati u tom dokumentu, zbog čega je važna spremnost lidera da pokušaju da nađu rešenje.

Poziv je prilika i nudi stranama da pokažu da mogu biti konstruktivne. To nije da bi se zadovoljio Brisel, već se radi o budućnosti, evropskoj budućnosti za građane i Srbije i Kosova, a to je samo i jedino odgovornost lidera, ničija druga, predočio je Stano.

Prema njegovim rečima, nije bilo fizičke ekslacaije, ali s druge strane nisu pokazani nikakavi značajni koraci ka deeskalaciji.

Zato je Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel da se dogovore konkretni koraci za izlazak iz krize. Nismo videli nikakve korake osim nekonstruktivnih javnih istupa. Mi smo uvek spremni da pomognemo, ali je njihova odluka (Vučića i Kurtija) da li žele nešto da učine kako bi smirili situaciju, zaključio je Stano. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: