Kurti troši strpljenje Zapada

13:34 20. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Kosovski premijer Aljbin Kurti postigao je nemoguće u američkoj politici - konsenzus demokrata i republikanaca, ali je - na nesreću po Kurtija i njegovu zemlju - poenta dogovora da je on tvrdoglav, a ponekad i nepromišljen političar koji je potkopao napore SAD i EU da se postigne trajno rešenje za mir između Srbije i Kosova, piše danas Politiko.

Portal u analizi navodi da je Vašington krivicu za nedavno nasilje između kosovskih vlasti i većinske srpske zajednice na severu zemlje "stavio pred Kurtijeve noge" i pokušao - do sada bezuspešno - da ga obuzda javnom kritikom".

Konflikt, koji se tiče budućeg statusa srpskih oblasti na severu Kosova i zahteva Prištine da Beograd konačno prizna uverenitet, poslednjih dana je dodatno izmigoljio kontroli, Srbija je uhapsila tri kosovska policajaca, a Kosovo zatvorilo glavni prelaz za kamione iz Srbije.

Kurtijevi kritičari ga optužuju da je proizveo krizu slanjem paravojnih policijskih jedinica u srpske zajednice i upotrebom sile krajem maja za postavljanje gradonačelnika kosovskih Albanaca širom regiona nakon što su Srbi bojkotovali lokalne izbore, podseća Politiko.

Imamo neke veoma fundamentalne probleme sa njim o tome da li možemo da računamo na njega kao na partnera, podseća portal na raniju izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila Glasu Amerike.

Hilova izjava usledila je nakon tvita njegovog šefa, državnog sekretara Entonija Blinkena od 26. maja, kojim je poručio: "Snažno osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost“.

Ričard Grenel, koji je obavljao nekoliko visokih spoljnopolitičkih funkcija tokom administracije Donalda Trampa, uključujući posao specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, bio je grub u svojoj proceni, rekavši prošle nedelje na Tviteru da je Kurti dao Bajdenu i Evropljanima "srednju prst".

Dok je Grenel dugo bio kritičan prema Kurtiju, levičarskom nacionalisti čiji se stavovi nikada nisu poklapali sa stavovima mnoštva koje podržava Trampa, javni ukor Bajdenove administracije bio je izuzetan na nekoliko nivoa.

Politiko podseća da je Kosovo bilo "ljubimac demokratskih lidera još od kada je bivši predsednik Bil Klinton vodio uspešnu NATO kampanju 1999. godine protiv jugoslovenskog moćnika Slobodana Miloševića, koji je nadgledao deložaciju miliona iz domova u etničkom čišćenju Albanaca sa Kosova".

Portal ističe kako "mnoge demokrate vide Kosovo kao redak primer uspešne američke izgradnje nacije".

"S druge strane, Hil je diplomatska legenda na Balkanu, jer je decenijama služio u regionu, što je najvažnije kao jedan od arhitekata Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni 1995. Ako neko razume razmere zlonamernog uticaja Srbije širom regiona tokom godina, to je Hill. Ipak, diplomata veteran nije ostavio nikakvu sumnju da po njegovom mišljenju Beograd nije kriv za poslednju eskalaciju", ističe Politiko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlada "dobri su partneri u ovom procesu", rekao je Hil.

Čak je i EU, koja je vodila razgovore o "normalizaciji“ odnosa između Srbije i Kosova, što je preduslov za pridruživanje obe zemlje bloku, izgubila strpljenje sa Kurtijem, konstatuje Politiko, podsetivi kako je EU prošle nedelje saopštila da obustavlja posete na visokom nivou Kosovu, kao i "finansijsku saradnju".

"Uprkos našim ponovljenim pozivima, premijer Kurti do sada nije preduzeo odlučne korake i akcije za deeskalaciju", rekao je portparol Peter Stano.

Politiko, u opsežnoj analizi koju potpisuje Metju Kernišing, naglašava da je Kurti "do sada pokazao malo volje da odstupi, insistirajući da je za krizu krivo Vučićevo nepokolebljivo odbijanje da prizna suverenitet Kosova i da se pomiri sa realnošću ratne prošlosti Srbije".

"Kurti kaže da se ponaša iz principa, a ne iz besa", navodi Politiko.

Istovremeno, portal navodi da Vučić "nikada nije bio neutralan kada je reč o Srbima na severu Kosova, zajednici od oko 50.000 ljudi koja se prostire na četiri opštine".

"Dok Vučić pokušava da uguši proteste kod kuće, Kosovo mu je ponovo korisno sredstvo za odvraćanje pažnje", konstatuje Politiko. (kraj) vip/dj

Share: