Zakonsko rešenje za izbore

23:11 22. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras, posle sastanka sa šefom evrodiplomatije Đozepom Boreljom u Briselu, da su u četiri opštine na severu Kosova potrebni novi izbori jer je izlaznost bila mala, rekavši kako razume da je njihov legitimitet zbog male izlaznosti "nepotpun", ali da se mora naći pravo rešenje u okvirima zakona.

"Moguća je peticija građana, u kojoj će se zahtevati da se prekine mandat gradonačelnika tih opština. Spreman sam da pomognem u tome", rekao je Kurti novinarima, navodeći da se to ne može rešiti "diktatom" prema gradonačelnicima i nezakonitim rešenjima.

"To bi stvorilo dodatni problem", ocenio je Kurti.

Postupanje kosovske policije na severu nazvao je reakcijom na aktivnosti "raznih nasilnih ekstremista", navodeći da su kriminalne grupe napadale Kfor, policiju i novinare. Dodao je da policija na severu ostaje da "reaguje", a ne da interveniše.

"Najpre treba da se otarasimo kriminalnih elemenata, a potom, obećali smo da će biti smanjeno prisustvo naše policije", naveo je Kurti, insistirajući da normalizacija odnosa treba da usledi primenom osnovnog sporazuma koji su obe strane prihvatile u februaru u Briselu, a potom u Ohridu usaglasile i anakes za njegovo sprovođenje.

"Moramo da implementiramo što pre sporazum i da Kosovo ima normalne odnose sa Srbijom", rekao je Kurti i naglasio da je Brisel mesto gde treba rešavati probleme.

Brelj je večeras novinarima, posl odvojnih sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, rekao da su "srž problema i srž rešenja novi izbori na severu "što pre", a da tri kosovska policajca moraju biti oslobođeni "odmah i bezuslovno".

On je naglasio i da su neprihvatljivi svakodnevni incidenti, protesti, nasilno okruženje, napadi na Kfor, novinare, građane.

Zato sam tražio ovaj krizni sastanak sa Vučićem i Kurtijem, da dođu u Brisel jer smo opet u ovom modu kriznog menadžmenta, predočio je Borelj.

Na sastanku smo istakli jasna očekivanja za Kosovo da odmah suspenduje policijske operacije na severu Kosova i da gradonačelnici svoje dužnosti obavljaju u prostorijama van opštinskih zgrada, dok smo od Srbije tražili da se demonstranti povuku paraleno sa povlačenjem kosovske policije, naglasio je Borelj.

Obojici smo rekli da je neophodno što pre organizovati nove izbore u četiri opštine na severu sa uslovom učešća kosovskih Srba, rekao je Borelj ističući da su izbori bili "srž problema i srž rešenja". (kraj) vip/mk

Share: