Fokus na unapređenju zdravstva

16:02 23. 06. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na sastanku sa direktorom Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, da je fokus Srbije na unapređenju zdravstvenog sistema, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je rekla da to podrazumeva digitalizaciju tog sektora, sa ciljem centralizovanja podataka, a zatim rad na prevenciji i mentalnom zdravlju.

Istakla je da je u ovom trenutku veoma važno da poseban akcenat bude na poboljšanju mentalnog zdravlja građana, istakavši da se Srbija posle nedavnih tragedija suočava sa različitim izazovima koji se mogu odraziti na mentalno zdravlje stanovnika, a posebno mladih.

Kada je reč o prevenciji, sada su građanima mnogo dostupniji specijalički pregledi nego što je to bilo ranije, navela je premijerka i ocenila da je to veoma bitno, jer se ranim otkrivanjem zdravstvenih problema oni lakše rešavaju.

Brnabić se zahvalila Klugeu na saradnji tokom pandemije kovida i na realizaciji različitih projekata, posebno kada je reč o tehničkoj pomoći i na ekspertizi, što će doprineti unapređenju nivoa zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

Kluge se saglasio sa premijerkom i rekao da su isti prioriteti i Evropske unije, dodavši da će se zalagati da se kroz IPA fondove pomogne Srbiji, a izrazio je uverenje da će SZO biti prepoznat kao potencijalni partner naše države. (kraj) is/lč/mk

Share: