Želja za unapređenjem odnosa

18:37 23. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

SRB-SUBOTICA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Subotici da njegova poseta Srbiji šalje poruku želje za unapređenjem bilateralnih odnosa.

"Ovu posetu iskoristićemo za unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Plenković na konferenciji za novinare posle otvaranja Hrvatskog doma.

On je naveo da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o temama koje opterećuju odnose dve zemlje niz godina, poput pitanja granica, procesuiranja ratnih zločina, pitanja nestalih i ratne štete.

Kako je rekao, 1.807 ljudi se smatra nestalima, deo njih su Hrvati, a deo Srbi, ali nema podataka o mnogima.

"Što se tiče tema i trajanja sastanka, sve ovo je bilo pomenuto. Sve su teme bile poznate i premijerki Brnabić i meni. Da bi se rešila sva otvorena pitanja potrebno je puno dana, puno stručnjaka, puno resora, puno dobre volje", rekao je Plenković.

On je dodao da su razgovarali i o evropskom kontekstu i stabilnosti jugoistoka Evrope, situaciji na Kosovu, agresiji na Ukrajinu i evropskom putu Srbije.

Plenković je istakao da su razgovarali i o privredi i naveo da je trgovinska razmena dve zemlje 2,7 milijardi evra, ali da smatra da može da bude veća.

Dodao je da je tema bila i unapređenje putne infrastrukture, poput mostova na Dunavu i unapređenje železničke povezanosti.

On je akcije "Oluja" i "Bljesak" nazvao oslobodilačkim operacijama i ključnim bitkama domovinskog rata i ukazao da misli da u periodu od kada je on premijer tenzije u vreme obeležavanja tih operacija nisu krenule sa hrvatske strane.

Plenković je dodao da su predstavnici srpske manjine deo hrvatske vlade već sedam godina i da su bili na obeležavanjima godišnjica tih operacija, a najavio je da će i ove godine ti događaji biti obeleženi dostojanstveno. (kraj) is/and/mk

Share: