Nemačka traži objašnjenje

19:06 23. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BERLIN - Vlada Nemačke odbacuje „insinuacije“ srpskog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i od srpskih vlasti je zatražila hitno objašnjenje povodom optužbi koje je on izneo, navodi se u odgovoru za Dojče vele.

Gašić je u Skupštini Srbije izjavio da se ubica Olivera Ivanovića nalazi "pod zaštitom“ nemačkih organa i da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji.

"Odlučno odbacujemo insinuacije da je počinilac pod zaštitom nemačkih organa“, navodi portparol nemačke vlade u pisanom odgovoru na upit DW.

"Savezna vlada nema saznanja ko je ubio Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova“, dodaje se u odgovoru.

Iz vlade u Berlinu nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dveju zemalja, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.

„Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju“, navodi se uopšteno u odgovoru.

Gašić je na sednici Skupštine Srbije naveo da srpski organi „tačno znaju ko je ubica“.

"Tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke“, rekao je Gašić.

Posle demantija koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, Gašić je idućeg dana tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da nedostaje upitnik.

Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je "taj čovek“ pod zaštitom nemačkih organa, iako je rečenica bila jasno formulisana kao izjavna i nigde se ne može prepoznati upitni ton.

Kako DW saznaje od izvora u Beogradu, kada Gašić pominje navodnog ubicu, on misli na jednog nemačkog državljanina albanskog porekla, ali osim što je nemoguće potvrditi Gašićevu verziju priče, ostalo je nejasno i šta znači da je neko "pod zaštitom“ nemačkih organa.

Iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, kod kojeg je već godinama predmet ubistva Ivanovića, za Insajder su naveli da je stvar još u fazi predistrage, što znači da nema ni optužnice, ni poternice.

Gašić je u dva izlaganja naveo da je Srbija tražila satelitske snimke, zatim da „nemački bezbednjaci“ nisu Srbiji dostavili video zapise sa lica mesta, koje su navodno tražili od kosovske policije, kao ni rezultate veštačenja iz prostorija Ivanovićeve stranke, koja su obavljena u nemačkom Vizbadenu.

Teško da će Berlin javno reagovati na te navode, jer kako se čuje u krugovima bliskim nemačkoj vladi, detalji saradnje obaveštajnih službi i policija u ovakvim stvarima moraju ostati poverljivi kako bi saradnja i ubuduće bila moguća, navodi Dojče vele. (kraj) is/mk

Share: