Jutros Kurti, popodne Vučić

15:26 27. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen jutros je u telefonskom razgovoru ukazala kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na potrebu da se smire napetosti i nastavi dijalog o normalizaciji, a za danas popodne najavila je i razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarala sam sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem ovog jutra. Naglasila sam hitnu potrebu za deeskalacijom i povratkom u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz pomoć EU", navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Sa predsednikom Vučićem razgovaraću kasnije danas, najavila je predsednica Evropske komisija.

Fon der Lajen je ranije danas u Briselu razgovarala sa premijerom Albanije Edijem Ramom, a taj sastanak ocenila kao "veoma dobar".

"Razgovarali smo o napretku Albanije na putu ka EU i našem novom Planu rasta za Zapadni Balkan", navela je Fon der Lajen, ističući da će taj plan "približiti region i EU i podstaći prosperitet" parnera Evropske unije.

Sa Ramom je danas razgovarao i šef evrodiplomatije Đozep Borelj, a posle sastanka poručio da Brisel zahteva brže poteze, deeskalaciju i hitno pronalaženje rešenja.

Borelj je rekao da zemlje članice EU "polako gube strpljenje" i naglasio kako je potrebno da strane pronađu dalje korake, zasnivajući ih na mapi puta koja je čelncima Beograda i Prištine predočena prošle sedmice na sastankuu Briselu. (kraj) vip/dj

Share: