Ključna raskrsnica dijaloga

19:49 27. 06. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi Srbija i Kosovo trebalo da slušaju zahteve Evropske unije ukoliko žele da postanu članice EU.

Lajčak je tokom razgovora sa poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove naglasio da je čitav region zabrinut zbog situacije na Kosovu, koja može da pokvari sliku regiona kao stabilnog i mirnog, i koji teži ka EU.

On je naglasio da se bez brzih koraka ka deeskalaciji "ovo ne može završiti dobro, jer vidimo da se ponovo pojavljuje nasilje, što veoma povećava rizik od eskalacije".

Lajčak je rekao da smo na "ključnoj raskrisnici u dijalogu koji nadgleda EU" i dodao da je za žaljenje "što se moramo osvrtati i na krizu na severu Kosova u vreme kada bi trebalo potpuno da se fokusiramo na agresiju na Ukrajinu".

Dodatno je za žaljenje što se kriza događa u vreme kada imamo kompletnu platformu za dijalog, koja je uspostavljenja dogovorima iz februara i marta, ocenio je Lajčak.

On je istakao da bi i Srbija i Kosovo trebalo da se uzdrže od akcija koje mogu negativno da utiču na stabilnost i koje će odvući njihovu pažnju od zaista važnih pitanja, pre svega od napretka u normalizaciji odnosa, pronalaženja održivog rešenja problema, ekonomskog razvoja i evrointegracija.

Dalja eskalacija ne može da bude opcija i vreme je da se menja kurs, poručio je Lajčak. (kraj) is/bdb/bdr

Share: