Uskoro mere protiv Kosova

21:21 27. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Direktor Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju EU Gert Jan Kopman izjavio je danas da je Evropska komisija veoma zabrinuta zbog toga što kosovske institucije ne rade na deeskalaciji situacije i najavio određene mere protiv Kosova koje će biti saopštene kasnije ove nedelje, prenosi Kosovapres.

On je istakao da je situacija zabrinjavajuća i da je to najneprikladnije u vreme kada se vodi rat u Ukrajini, a ocenio je da dešavanja na Kosovu imaju potencijal da ugroze inicijativu EU za Zapadni Balkan, koju je nedavno najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukazao je da je potrebno pronaći političko rešenje za deeskalaciju situacije na Kosovu i da je, uz raspisivanje novih izbora, neophodno formirati Zajednicu srpskih opština.

Kopman je rekao da će se mere odnositi na suspendovanje programskog finansiranja Kosova, kao i da predlozi prištinskih vlasti u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan u ovom trenutku neće biti razmatrani.

Pored toga, kako je naveo, biće obustavljeno potpisivanje ugovora i organizovanje događaja i poseta na visokom nivou.

Želim da naglasim da ove akcije ne preduzimamo olako i da ih treba posmatrati kao privremene, a trajaće dok ne vidimo makar i male korake vlasti na Kosovu da se vraćaju dijalogu i da sprovede preuzete obaveze, rekao je Kopman, prenosi Kosovo onlajn.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosep Borelj u ponedeljak je najavio da će Brisel preduzeti političke i ekonomske mere ako ne dođe do deeskalacije situacije na Kosovu. (kraj) is/bdr

Share: