Kosovo u zaključcima lidera EU

11:35 28. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Lideri Evropske unije (EU) osudiće nasilne incidente na severu Kosova i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na osnovu ključnih elemenata koje je iznela EU, navodi se u nacrtu zaključaka za samit lidera država i vlada članica EU 29. i 30. juna, prenosi danas RTK.

Strane moraju da stvore uslove za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh smirivanja tenzija imaće negativne posledice, navodi se u nacrtu zaključaka.

Predsednici i premijeri 27 država EU poručiće da je neophodno nastaviti dijalog i primeniti sve elemente sporazuma na putu normalizacije odnosa, kao i dogovorenog aneksa. što, prema nacrtu zaključaka, podrazumeva i uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zaključcima će se podsetiti na deklaraciju sa Solunskog samita, kada je pre 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona.

"Evropski savet ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i svoju podršku ubrzanju pristupnog procesa", stoji u nacrtu zaključaka.

Tenzije na Kosovu i dijalog koji vodi EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije tema su razgovora na nekoliko sastanaka na visokom nivou u EU ove nedelje, a započeli su na susretu ministara spoljnih poslova u ponedeljak, 26. juna.

Šefovi diplomatija država članica EU u ponedeljak su razmenili mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, u svetlu "nastavka i povećanja tenzija na severu Kosova".

Nije bilo formalnih zaključaka ili odluka na ministarskom sastanku, osim rasprave o merama koje evropski blok može poduzeti kako bi uvjerio strane da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija. (kraj) vip/ivt/dj

Share: