Srbija prirodna članica EU

13:51 30. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasador Španije Raul Bartolome Molina izjavio je danas na skupu "Od Švedske do Španije - Nova trojka, nove ideje" da će proširenje Evropske unije ostati među prioritetima španskog predsedavanja EU i da njegova zemlja smatra da je Srbija "prirodna članica EU".

Molina je rekao da će tokom španskog predsedavanja EU prioritet ostati i zelena agenda, razvijanje evropskog rasta i jačanje jedinstva Evrope, što znači i proširenje.

"To znači da ćemo probati da pomognemo Srbiji u pregovorima sa EU. Španija je uvek bila za proširenje i smatramo da je Srbija prirodna članica EU i da bi Srbija trebalo da bude članica", rekao je Molina.

On je dodao da ima mnogo toga što treba uraditi, a prvo je usklađivanje sa spoljnom politikom EU i da Srbija treba da pokaže ostatku sveta da je zaista na istoj strani sa EU u ratu u Ukrajini.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da ona razlikuje usaglašavanje sa spoljnom politikom i uvođenje restriktivnih mera i da se Srbija usaglašava sa spoljnom politikom, te navela i da se država uskladila sa viznim režimom EU.

Tanja Miščević je rekla da se očekuje deeskalacija situacije na Kosovu i da je svaka eskalacija loša za evropski put Srbije, te ocenila da su mere protiv Prištine novina.

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre rekao je da je proširenje EU opet na agendi, jer geopolitička situacija tera Brisel da obnovi i ubrza taj proces.

"U Braselu ima prostora za revitalizaciju procesa, da nađemo ideje kako da ga učinimo efektivnijim i kako da ljudi osete koristi", rekao je Žiofre.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David komentarisala je navode Žiofrea da je EU nastala kao mirovni projekat i istakla da je EU veoma dobro odgovorila na pandemiju i da odgovara na napad Rusije na Ukrajinu i da je to ojačalo ulogu EU kao politički faktor.

"Kad smo zajedno, mi smo mnogo jači", rekla je Ben David.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović rekao je da se proširenje ruskom agresijom na Ukrajinu vratilo visoko na dnevni red EU, da je to važno za Zapadni Balkan, ali da se stiče utisak da je fokus pomeren istočno, ka Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

Majstorović je dodao da države Zapadnog Balkana ne pokazuju dovoljno hrabrosti i odvažnosti da shvate važnost ovog momentuma i da počnu da rešavaju svoje probleme.

On je rekao da će za Srbiju biti prioritetno da ubedi članice EU da je Srbija demokratska zemlja, pod dva da se usaglasi sa spoljnom politikom EU i sa sankcijama prema Rusiji i pod tri normalizacija odnosa sa Prištinom. (kraj) vbr/and/dj

Share: