I dalje prepreke za LGBT

18:11 30. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Napredak koji je Srbija ostvarila proteklih godina suočava se sa preprekom homo-transfobije koju šire oportunistički akteri negativno nastrojeni protiv ljudskih prava, kako na internetu, tako i van njega, izjavio je danas šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper.

Diskriminacija i socijalna isključenost na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta mogu se najbolje prevazići merama usmerenim ka onima koji doživljavaju takvu diskriminaciju, ali i ka stanovništvu u celini, rekao je Flesenkemper na panel diskusiji o stanju ljudskih prava LGBTQI+ osoba u Srbiji.

Kun Slotmeker sa Siti Univerziteta u Londonu istakao je značaj snažnije podrške vlade poboljšanju života LGBTQI+ osoba u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Potrebno nam je ne samo pozitivnije delovanje vlade u pogledu zakonskih promena, već i edukacija šire populacije. Postoji potreba za boljim pristupom pravdi, kao i za većom podrškom zajednice za žrtve diskriminacije i zločina iz mržnje, kazao je Slotmeker.

Šefica odeljenja za seksualnu orijentaciju i rodni identitet (SOGI) Evgenija Đakomopolu ukazala je na kontinuiranu polarizaciju u Evropi po pitanju prava LGBTQI+ osoba, praćenu oštrim porastom govora mržnje i zločina podstaknutih njome.

Takva reakcija utiče na zajednice koje su na meti LGBTQI+-fobičnog nasilja, često već marginalizovane, ali i na društvo u celini, jer je simptom erozije demokratskih vrednosti, istakla je ona.

Zaštitnica ljudskih prava LGBTQI+ osoba iz Skoplja Biljana Ginova izrazila je žaljenje zbog veoma ograničenog napretka Srbije u borbi protiv diskriminacije, do čega je uglavnom došlo u svrhu instrumentalizacije LGBTQI+ osoba za ubiranje političkih poena.

Ona je napomenula i da uprkos svemu tome LGBTQI+ zajednice ostaju vidljive, ujedinjene i solidarne, kako jedna sa drugom, tako i sa drugim diskriminasanim i marginalizovanim grupama.

Ova izuzetna upornost služi kao snažan podsetnik da naša nada za bolju budućnost leži u prihvatanju politike ukorenjene u koheziji, empatiji i solidarnosti, posebno sa onima koji su najmarginalizovaniji i na udaru unakrsnih sistema diskriminacije, rekla je Ginova.

Prema rečima Miloša Kovačevića, koordinatora za pravno osnaživanje udruženja „Da se zna“, koje prati bezbednosnu situaciju LGBTQI+ zajednice u Srbiji, svaka četiri dana dogodi se najmanje jedan incident motivisan homofobijom i/ili transfobijom.

Dve trećine incidenata koje je dokumentovalo udruženje „Da se zna“ ostaju neprimetni za policiju, tužioce i sudove, ali izveštavanje o njima otvara prostor za glasove preživelih koji se inače ne bi čuli, naglasio je Kovačević.

Panel diskusiju podržali su Evropska unija i Savet Evrop kroz zajednički projekat “Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji”, koji je deo programa “Horizontal fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku”.

Projekat će nastaviti da podržava primenu zakona koji se odnose na prava LGBTQI+ osoba u Srbiji, kao i rešavanju problema socijalne isključenosti, diskriminacije i stigmatizacije. (kraj) is/mk

Share: