Predstavljen plan za Kosovo

19:41 02. 07. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

SKOPLJE - Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani predstavio je danas šefovima misija OEBS u Beogradu, Prištini i Skoplju plan za normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

Na sastanku sa ambasadorima Janom Bratuom, Majklom Devenportom i Kilijanom Volom, Osmani je predstavio plan od devet koraka, koji bi trebalo da omogući smitivanju situacije i da doprinese postizanju mira i stabilnosti, kao i povratku Srba u kosovske institucije, prenela je agencija MIA.

Osmani je istakao da je OEBS dugogodišnjim prisustvom i angažovanjem u Jugoistočnoj Evropi izgradila visok nivo poverenja među građanima, zbog čega predstavlja izuzetno vredan resurs, koji može pomoći u procesima normalizacije i unapređenja mera za izgradnju poverenja.

Prema njegovim rečima, prvi korak njegovog plana predviđa da Kosovo i Srbija ponovo potvrde svoju posvećenost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu.

Sporazum iz Ohrida je dobar i kada govorimo o normalizaciji odnosa prvi princip je da se poštuje ono što je dogovoreno. Ne možemo da govorimo o izgradnji poverenja, ako se ne sprovedu dogovori, kazao je Osmani.

Kako je naveo, druga, treća i četvrta tačka su aktivnosti čiji je cilj smirivanje tenzija na terenu.

Kosovo treba da povuče svoje specijalne snage, a Srbija da smanji borbenu gotovost. Policija Kosova, zajedno sa Kforom i Euleksom, mora da brine o redu i bezbednosti države. Treba otkazati proteste i vratiti opštinske funkcije, kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje života, rekao je Osmani.

Nakon smirivanja situacije, dodao je, u naredne dve tačke predviđeno je da se razreši politička kriza izazvana lokalnim izborima, što znači da bi ovog leta izabrani gradonačelnici u spornim opštinama trebalo da podnesu ostavke, čime bi se otvorio put za nove lokalne izbore.

Prema njegovom planu, vanredni izbori trebalo bi da budu održani do kraja godine i na njima bi morali da učestvuju svi politički subjekti sa severa Kosova. (kraj) is/bdr

Poslednje tri tačke mape puta predstavljaju ulogu OEBS-a u celom procesu.

OEBS će podržati izborni proces kroz tehničku podršku kosovskim vlastima, čime će ojačati poverenje među zajednicama. Preduzećemo niz aktivnosti na angažovanju mladih ljudi u programima i procesima pomirenja, a što je najvažnije, OEBS će staviti na raspolaganje svoje kapacitete da podrži obe strane u implementaciji dogovorenih odredbi i nastavku dijaloga, rekao je Osmani. (Kraj) is

Share: