Za region u EU

17:55 04. 07. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL -  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u Briselu izjavila da veruje da će Evropska unija biti kompletna i potpuna samo kada njen deo postane i Zapadni Balkan.

Ana Brnabiće je rekla da je Zapadni Balkan praznina u središtu EU, okružena članicama Unije.

To nije kao u slučaju Ukrajine i Moldavije, gde se EU širi. Ovde samo treba obuhvatiti teritoriju koja je na svaki način deo EU, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će se u samoj EU pojaviti nova energija za proširenje, jer je to u interesu i regiona i Unije.

Ana Brnabić je tokom panela "Da, ali... Vizija budućnosti Srbije u EU" rekla da je u Briselu imala veoma konstruktivne i precizne sastanke "kako da stignemo tamo gde idemo".

Ako pogledate ono što se od nas traži, kao zemlje u procesu pristupanja, i to primenite na članice EU, videli bi da te zemlje nikada ne bi bile u članstvu u smislu valadavine prava i reforme pravosuđa. Stalno se žalimo, ali i razumemo, jer to su pravila igra - ako želite da budete deo kluba, to morate da prihvatite, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je navela da se Srbija "drži" procesa evropskih integracija, a ne evroatlanstkih, kao ostale države na Zapadnom Balkanu, jer zvanični Beograd ne želi da bude deo NATO.

Prema rečima Ane Brnabić, EU je najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva i potrebno je da se taj projekat proširi i na Zapadni Balkan.

Ne bi bilo dobro da imate izvore nestabilnosti unutar EU. Razumem da EU ne želi da uvozi probleme, izjavila je Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje o Kosovu.

Ja sam pragmatična kao političarka i kada ljudi imaju radna mesta, prosperitet, znaju da će im deca imati radna mesta, da se plate povećavaju, onda niko ne razmišlja o prošlosti, već o budućnosti. Ne žele probleme, već rešenja, rekla je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da se Srbija u ogromnoj meri promenila.

Nikoga ne zanimaju ratovi. Region treba da govori o zajedničkoj budućnosti, radnim mestima, načinima kako da bude konkurentniji. Previše je politike na Zapadnom Balkanu i političari bi trebalo da se fokusiraju na stvari važne za egzistenciju ljudi, poručila je Ana Brnabić. (kraj) drp/ivt/bdr

 
Share: