Iskoreniti poricanje

11:21 10. 07. 2023. FoNet | Bojan Bednar

STRAZBUR - Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da su mnogi ljudi nesvesni genocid au Srebrenici i da ga neki i poriču, što je uvreda za žrtve, ozbiljna pretnja pravdi i miru u regionu zbog čega kultura poricanja genocida mora da biti iskorenjena, saopšteno je iz SE.

Dunja Mijatović je u video izjavi ocenila kako je krajnje vreme da se 11. jul prizna kao zvanični Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Utvrđivanje dana sećanja bi, kako je rekla, pokazalo da međunarodna zajednica stoji na strani istine i da je solidarna sa preživelima i porodicama žrtava.

"Ovo je minimum koji možemo i treba da uradimo da bismo poštovali dostojanstvo žrtava i preživelih i sprečili da budu zaboravljeni", rekla je Dunja Mijatović.

Ona je istakla da genocid u Srebrenici ostaje "mračno poglavlje u kolektivnoj istoriji Evrope" i ukazala da genocid "nije stvar mišljenja, već istorijska činjenica" koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

"Politički lideri u regionu snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne silazne spirale poricanja promovisanjem kulture istine, empatije prema žrtvama i pomirenja", rekla je Mijatović. (kraj) vip/bdb/dj

Share: