Lideri o Zapadnom Balkanu

21:16 11. 07. 2023. FoNet | Tijana Krnjajić

VILNJUS - Lideri NATO alijanse danas su u zajedničkom saopštenju sa samita u Viljnusu pozvali na deesskalaciju situacije na Kosovu, vraćanje dijalogu i na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, prenosi Kosovo onlajn.

"Podržavamo dijalog uz podršku Evropske unije (EU) i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pozivamo strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja”, navodi se u saopštenju.

U zaključku koji sadrži 90 tačaka, koje se tiču svih bezbednosnih izazova, Zapadni Balkan se pominje od 75. do 78. tačke.

"Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, što je istaknuto našom dugom istorijom saradnje i operacija. Ostajemo snažno posvećeni bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, podržavajući reforme koje unapređuju težnje zemalja u regionu za priključenje NATO i EU”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će se nastaviti sa unapređivanjem političkog dijaloga i praktičnom saradnjom u cilju podrške reformama, regionalnom miru i bezbednosti i suprotstavljanju zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri.

“Region zahteva stalnu pažnju i posvećenost Alijanse i međunarodne zajednice da bi se suprotstavili tim izazovima. Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je potrebno dalje jačanje odnosa NATO i Srbije.

"Jačanje odnosa NATO-Srbija bilo bi od koristi Alijansi, Srbiji i celom regionu. Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO i Srbije“, navodi se u dokumentu.

Kada je reč o situaciji sa Kosovom, navodi se da podržavaju dijalog koji vodi EU i da pozivaju obe strane da iskoriste trenutak i angažuju se oko postizanja trajnog političkog rešenja.

"Kfor će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa rezolucijom Savetaq bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Nedavne eskalacije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na severu Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su naneli ozbiljne povrede vojnicima NATO”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je povećano prisustvo trupa KFOR da bi se odgovorilo na napetosti koje se ponavljaju i da promene u stavu snaga KFOR ostaju zasnovane na uslovima na terenu, a ne kalendarski. (kraj) is/tk/bdr

Poseban osvrt je napravljen i na situaciju u Bosni i Hercegovini, gde se naglašava da Alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.

"Podstičemo pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podele. Ostajemo posvećeni evroatlantskim težnjama zemlje. Nastavljamo da podržavamo reformske napore i kroz novodogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO štab u Sarajevu i široke kooperativne alate za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi zemlje sa NATO”, navodi se u saopštenju NATO.

Share: