Zabrinut sam za situaciju

19:51 19. 07. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da je veoma zabrinut sa situaciju na Kosovu i Metohiji i da to postaje bezbednosno, a ne političko pitanje.

On je rekao da smatra da je sve što se desilo uzrokovano neodgovornim ponašanjem vlasti u Prištini.

„Bilo je i ozbiljno povređenih, upucanih Srba, i o tome nije sprovedena istraga, što nas izuzetno brine. U isto vreme, postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu Kosova i za Srbe uopšte, gde god da žive", naveo je Vučić.

On je Stoltenbergu rekao da je Srbija sarađivala na veoma odgovoran način, ali da je prema "Rezoluciji 1244, koja je napravljena u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija,, NATO odgovoran za bezbednost na Kosovu" i zamolio ga je da tu bezbednost obezbede i Srbima.

"To je veoma važno pitanje za nas, jer bismo želeli da održimo mir, stabilnost i takođe da zadržimo ovakav odgovoran odnos, zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO i Srbije", rekao je Vučić. (kraj) is/tk/bdr

Share: