Potezi RS vode u izolaciju

22:23 19. 07. 2023. | Ivica Strnčević

BRISEL - Izjave koje dolaze iz Republike Srpske idu u smeru udaljavanja od Evropske unije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosep Borelj.

"Čin udaljavanje od ustavnog poretka mora biti zaustavljen. Retorika koja deli, pretnje secesijom, pretnje teritorijalnom integritetu i veličanje ratnih zločinaca moraju prestati, jer za takve nema mesta u Evropi", rekao je Borelj na petom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU, koji je danas održan u Briselu, prenosi RSE.

Borelj je istakao da nekonstruktivno ponašanje dovodi do posledica i poručio da potkopavanje poretka u Bosni i Hercegovini mora odmah da prestane.

On je ocenio da je BiH ipak napravila napredak u poslednjih sedam meseci, otkako joj je dat status kandidata.

"BiH je iz pat pozicije došla u fazu stvaranja političkih prilika i to treba iskoristiti za brzu reformu i primenu standarda EU. Nadamo se da će naši partneri iskoristiti priliku i napraviti napredak", kazao je Borelj.

Pozdravio je napore Saveta ministara BiH, pod vođstvom predsedavajuće Borjane Krišto, zbog "konstruktivnog dijaloga".

"Cenimo usaglašavanje spoljne i ekonomske politike BiH sa EU, sada ste na 94 posto usklađenosti, ali usklađenost nisu samo izjave i izražavanje želja, već to znači i delotvorno sprovođenje, a to moramo još sačekati", poručio je Borelj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da EU BiH vidi kao neophodan deo zajednice.

"Kada je prošle godine predloženo da se BiH dodeli status kandidata, uspeli smo da uradimo nešto što je izgledalo nemoguće. Izbori su pokazali rešenost naroda BiH prema EU, jer su došli politički lideri koji su formirali vlasti i usvojili budžete brzinom koju dugo nismo videli", rekao je Varhelji. (kraj) is/bdr

 
Share: