Nije zabranjen uvoz knjiga

17:34 29. 07. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

ZAGREB - Carinska uprava Hrvatske danas je demantovala medijske napise o navodnoj zabrani uvoza knjiga iz Srbije i odbacila je optužbe da su postupci carinika bili neprofesionalni.

Uvoz nije zabranjen, nego je stranka upućena kako da ga realizije na zakonit način, pri čemu nije bilo nikakvih pretnji, pa ni izricanjem novčanih kazni, a putnik je, nakon što su mu pojašnjena carinska pravila, dustao od zahteva i samovoljno se vratio u Srbiju, naveli su iz Carinske uprave, prenosi Hina.

Deo medija preneo je nedavno izjave srpskog ministra za dijasporu da je njegovoj delegaciji bilo onemogućeno da u Hrvatsku unese 300 udžbenika za prvi razred na ćirilici, uz pretnju da će morati da plati kaznu od 1.000 evra.

Ministar je, kako su preneli mediji, izjavio da im do sada ni na jednoj granici nisu pravili probleme, osim kada su udžbenike pokušali da unesu u Hrvatsku.

Ne samo da je netačno da je uvoz knjiga zabranjen, nego je putnik profesionalno i pravno utemeljeno upućen na deklarisanje robe koja se standardno primenjuje, u skladu sa obavezama i pravilima koja proizlaze iz carinskog zakonodavstva EU, istakli su iz Carinske uprave.

O svemu, dodaju, jasno svedoči stalni uvoz raznih roba, uključujući knjige, za potrebe manjinskih zajednica u Hrvatskoj, koji se uvek odvoja na identičan način.

Carinska uprava naglašava da "opis konkretnog događaja predstavlja konstrukciju, s obzirom da je carinskoj kontroli pristupio putnik u putničkom vozilu sa 260 knjiga, bez pripadajuće carinske dokumentacije i pratećih isprava, koje bi dokazivale namenu prekograničnog kretanja robe, koju je putnik prijavio usmeno“.

On je upućen na podnošenje carinske deklaracije, kako bi roba mogla da bude prevezena do odredišta, gde bi bila uvozno ocarinjena, u skladu sa obavezujućim carinskim propisima EU, koji podjednako važe za sve učesnike u prekograničnom prometu u EU, ističe Carinska uprava. (kraj) is/mk

Share: