Struja iz solarnih panela

14:30 11. 08. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ideja vlasnika knjaževačke fabrike nameštaja da izgrade sopstvenu solarnu elektranu i da višak koji proizvedu skladište u baterijama viljuškara, jedno je od 16 inovativnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije, koje je dobilo finansijsku podršku Evropske unije u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", saopštio je danas EU info centar.

Na šest kilometara od Knjaževca, ekonomistkinja Lidija Nikolić pokrenula je 1997. godine fabriku za proizvodnju sedišta i naslona za stolice od bukovog furnira S.C.S. Plus, koja danas više od 95 odsto proizvodnje izvozi u zemlje EU.

Fabrika zapošljava 180 ljudi, većinom žena, kao i veliki broj čitavih porodica, a imajući u vidu da se radi o manje razvijenoj opštini, to ima veliki značaj za lokalnu privredu.

Kako je novim propisima EU definisan neophodan udeo zelene energije u proizvodnom procesu svih proizvoda koji se uvoze iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, poslovanje fabrike, radna mesta i dalji razvoj lokalne zajednice mogli su da budu dovedeni u pitanje, jer bi plaćanje te takse uticalo na povećanje cene proizvoda, a time i na smanjenje njihove konkurentnosti na glavnom izvoznom tržištu.

Umesto da svoje proizvode naplaćuje više, Nikolić je rešenje pronašla u izgradnji solarne elektrane kapaciteta 480 kilovata, struja dobijena iz energije sunca koristi se za rad mašina u proizvodnji, a višak se skladišti u baterijama koje napajaju električne viljuškare.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji", uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. (kraj) vip/dal/dj

Share: