Potez za žaljenje

14:25 26. 08. 2023. FoNet | Vera Barišić

SARAJEVO - Evropska unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmena Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, uz ocenu da se tim zakonodavnim promenama nameću nepotrebna i nesrazmerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, preneo je danas BHRT.

Novi zakon ozbiljno utiče na ambijent u kojem deluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj, naveo je u saopštenju portparol EU Peter Stano i dodao da je taj potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

"Zakon je suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska", istakao je Stano.

On je preneo da EU očekuje od svih vlasti da deluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa BiH o pristupanju EU.

"Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 'osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara", navodi se u saopštenju i ističe da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u BiH, a naročito u Republici Srpskoj. (kraj) vbr/mk

Share: