Nastavak dijaloga 14. septembra

19:21 31. 08. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

TOLEDO - Nova runda dijaloga Srbije i Kosova na visokom nivou biće održana 14. septembra u Briselu, najavio je danas šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

Borelj je, na konferenciji za novinare posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu, rekao da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se reši aktuelna situacija.

"Biću domaćin novog sastanka u okviru dijaloga Srbije i Kosova na nivou lidera 14. septembra, na kojem ćemo tražiti rešenja za sadašnju situaciju", naveo je Borelj, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, među temama današnjeg sastanka u Toledu bilo je i proširenje Evropske unije.

"Pitanje proširenja lebdelo je nad ovim sastankom. Ukrajina treba da postane članica EU, kao i Zapadni Balkan, i to brzo. Mislim da je kolateralna posledica rata u Ukrajini to da se ubrza proširenje kao proces zasnovan na zaslugama", kazao je Borelj.

Dodao je da je špansko predsedništvo Unijom predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana i da su se ministri sa tim saglasili.

"Za proširenje moramo da budemo spremni i mi, jer nam to može doneti 10 novih članica. Potrebno je da budemo spremni mi, ali i zemlje koje žele da pristupe, a posebna podrška biće potrebna Ukrajini", istakao je Borelj.

Naglasio je da zemlje kandidati moraju biti u potpunosti spremne za prijem, jer u suprotnom neće biti primljene.

"Moraju biti ispunjeni svi uslovi, jer u suprotnom neće biti prijema", poručio je Borelj.

Prema njegovim rečima, predloženi datum za proširenje je "cilj" koji treba da deluje podsticajno i za EU i za zemlje kandidate. (kraj) is/mk

Share: