Srbija važan igrač u regionu

12:32 06. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je u intervjuu za portal USerbia dejli (USerbia Daily) da je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira.

"Ne mogu dovoljno da naglasim kritičnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Haris, a da su za regionalnu stabilnost potrebni mirni, konstruktivni i predvidivi odnosi među susedima.

Haris je rekao da je za njega obeshrabrujuće kada posmatra kako je ostvareni napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ugrožen eskalacijom tenzija.

"Budućnost Srbije je naravno u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje. Dijalog je poslednja, najbolja opcija da se to postigne i zato SAD tako snažno podržavaju napore pregovaračkog tima EU koji vodi dijalog", rekao je Haris.

Upitan da li rat u Ukrajini utiče na Zapadni Balkan, on je rekao da utiče na ceo svet i da se nada će kao što je ovaj rat približio evroatlantsku zajednicu, približiti i Srbiju Evropi i SAD.

On je rekao da se Srbija pridružila međunarodnoj zajednici u Ujedinjenim nacijama u osudi invazije Rusije, kao i da Srbi prepoznaju strašnu ljudsku cenu ruskog rata, te da doniraju humanitarnu pomoć. (kraj) drp/and/mk

Share: