Sporovi oko ukrajinskog žita

22:05 06. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Većina članica Evropske unije je protiv produženja zabrane uvoza ukrajinskog žita, koja je na snazi do polovine septembra, i ne slažu se sa zahtevima pet zemalja da se zadrži to ograničenje, reklo je portalu Politiko četvoro zapadnih diplomata.

Ukrajinska pšenica, kukuruz, uljana repica i suncokretovo seme zabranjeni su na tržištima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke, u skladu sa sporazumom sa Evropskom komisijom ranije ove godine, čiji je cilj da zaštite svoje poljoprivrednike od priliva jeftinijih ukrajinskih proizvoda.

Ta zabrana ističe 15. septembra, ali se pet članica Unije zalaže da ona bude pridužena najmanje do kraja godine.

Na današnjem sastanku sa Evropskom komisijom, ambasadori preostale 22 zemlje članice ili su se otvoreno protivili produženju zabrane ili su ostali duboko skeptični, a Francuska i Nemačka su među najvećim protivnicima, rekao je diplomata.

Dvojica diplomata su izjavila da je više država članica priznalo da postoje poteškoće sa kojima se suočavaju pet istočnih zemalja i zatražilo je od Komisije da predloži alternativne mere.

Jedan diplomata EU, iz zemlje koja je skeptična u pogledu produženja, tvrdio je da se nad raspravom nadvijaju predstojeći opšti izbori u Poljskoj.

Poljaci idu na glasanje sredinom oktobra, a s obzirom da farmeri protestuju zbog priliva ukrajinskog žita, što smatraju pretnjom njihovoj egzistenciji, ukidanje zabrane moglo bi da ima političke posledice po konzervativnu vladu, koju predvodi stranka Prava i pravde.

Visoki poljski zvaničnik je priznao da su izbori igrali ulogu.

Razlog za uvođenje restriktivnih mera na nivou EU bila je činjenica da su poljoprivrednici počeli da blokiraju puteve i terminale. Treba da izbegnemo situaciju da očajni farmeri, ili radikalni lideri sindikata poljoprivrednika, koriste ovu situaciju u političke svrhe, rekao je on.

Ukrajina je zapretila da će, ukoliko zabrana bude produžena, pojedine zemlje, ili celu Uniju, tužiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji i tvrdi da nema dokaza koji ukazuju na veće odstupanja cena ili značajno povećanje zaliha žitarica koji bi opravdali produženje ograničenja uvoza. (Kraj) is/bdr

Share: